Ako želite da se efektivno borite protiv bola, ključno je da počnete sa detaljnom analizom problema, u cilju određivanja prirode vašeg oboljenja i njegovog uzroka. Samo tako ćete moći da se odlučite za najbolji tok lečenja.

Postoje dva osnovna oblika bola: akutni i hronični. Akutni bol traje kraće i prestaje u roku od mesec dana. Osim toga, on je često veoma jak i uzrokovan oštećenjem tkiva ili bolešću. Hroničan bol može trajati mesecima ili čak i godinama, a dosta često i kao bol koji se stalno ponavlja, dok je njegov intenzitet nešto slabiji.

U zavisnosti od tipa bola, možete odabrati korake koje treba preduzeti. Bilo da se odlučite za terapiju lekovima ili fizikalnu terapiju, važno je delovati brzo nakon što se tegoba pojavi. Idealno rešenje je kombinacija fizikalne terapije sa odgovarajućom terapijom lekovima. Prilikom odlučivanja o fizio-terapiji, zapamtite da je dobro koristiti hlađenje u početnim fazama bola, dok se grejanje koristi kod hroničnog bola kako bi opustilo tkivo.

Zapamtite – ako želite da se oslobodite bola u njegovoj početnoj fazi, koristite analgetski gel ili kremu (gel ili kremu protiv bolova) koji imaju i efekat hlađenja (npr. sadrže mentol): oni će delovati lokalno da umanje upalu; ako se borite sa hroničnim bolom, koristite topikalno sredstvo sa efektom grejanja, koje će pomoći da se tkivo opusti.

Odmah se javite lekaru ukoliko primetite bilo kakve uznemirujuće simptome nakon primene bilo kog leka.

Bol u leđima

Ból mięśniowy Uzrok bola u leđima je obično povreda ili preterano naprezanje kostiju, mišića, ligamenata, zglobova i nerava. Teško je samostalno otkriti uzrok bola, već je obično potrebno konsultovati lekara, kao i uraditi neophodne testove da bi se potvrdila dijagnoza.

Više o mehanizmu nastanka bola

Kada se u predelu oko kičme javi bol, telo spontano reaguje zatežući mišiće koji okružuju deo zahvaćen bolom. Ovo može, zatim, uzrokovati pojačavanje bola, stvarajući na taj način spiralu bola.

BOL → ZATEZANjE MIŠIĆA → POVEĆAN BOL → POVEĆANO ZATEZANjE MIŠIĆA →………….
Da bi se ova spirala prekinula, potrebno je da delujete na bol ili na tenziju mišića.

Najbolje je da se deluje na oba simptoma, koristeći topikalni lek protiv bola i metodu fizioterapije koja bi pomogla opuštanje mišića. Najčešće korišćena metoda je termoterapija (terapija hlađenjem ili zagrevanjem), masaža i manuelna terapija.

Nađite sopstvene načine da pobedite bol

KUĆNA FIZIOTERAPIJA – jedna od brojnih tehnika korišćenih u fizioterapiji je terapija hlađenjem i grejanjem. Ovo se lako može izvesti u kućnim uslovima, primenom obloga na zahvaćeno područje. Hladna obloga se može napraviti od izmrvljenog leda umotanog u čist peškir. Toplu oblogu možete napraviti od kese koja sadrži zagrejanu pšenicu, pirinač ili pasulj. Obloge bi trebalo držati na telu 10-15 minuta.

MASAŽA – predstavlja efektivan način borbe protiv bola, ali zahteva određenu spretnost. Nećete moći sami sebi da izmasirate leđa, ali možete zamoliti nekog da Vam pomogne. Najbolja strategija je staviti palac iznad najbolnije tačke, pritisnuti i nastaviti sa blagim pritiskom dok bol ne zamre ili nestane. Ovo se može i ponavljati nekoliko puta, kako bi se tkivo bolje opustilu. Ako bol nije akutan, možete zamoliti nekog da vam masira mišiće duž kičmenog stuba, brzim kružnim ili “napred-nazad” pokretima. Ovo će ugrejati mišiće i opustiti ih, na taj način čineći bol blažim, ili ga čak u potpunosti otkloniti. Da bi se pojačao termalni efekat, masaža se može izvoditi sa nekim preparatom koji ima efekat zagrevanja.

VEŽBE – mogu se uklopiti u vaš tretman nakon što prođe akutna faza jakog bola. Trebalo bi se fokusirati na mišiće koji stabilišu i štite kičmeni stup, kao što su mišić erector spinae i trubušni mišići.

Zapamtite da je dobro razvijeni mišići trupa predstavljaju prirodni steznik za kičmu, štiteći je od povreda i oštećenja preopterećenjem.

Takođe, zapamtite da morate održavati elastičnost mišića, radeći vežbe istezanja.

U toku vežbanja ne bi smeo da se javi bol. Ukoliko osetite bol – prekinite zadatu vežbu ili je modifikujte.

Povratak na vrh »

Bol u vratu i potiljku (predložene vežbe)

Ból szyi i karkuBol u vratu i potiljku često je uzrokovan preteranim opterećenjem u vratnom delu kičme. Uobičajen je kod ljudi koji rade kancelarijski posao, ili posao koji zahteva dugu vožnju. Kod njih se, zbog stalnog naprezanja vratnih mišića javlja hronični bol u predelu vrata i potiljka. Ukoliko primetite ovaj tip bola, pokušajte da primenite terapiju koja će dati dugoročne efekte. Naravno, prvo treba delovati na sam bol – na raspolaganju vam je niz metoda, koje uključuju kreme za zagrevanje, fizioterapiju, kao i tehnike relaksacije koje se koriste u manualnoj terapiji.

Svakako, da biste zaštitili vrat i potiljak u budućnosti, važno je da primenite i druge metode:

ERGONOMIKA RADNOG MESTA – počnite da obraćate pažnju na osnove: stav u kojem sedite, stolica, na koji način pomerate glavu kada gledate u kompjuterski ekran. Zapamtite da glava treba da bude manje-više u ravni sa ramenima, nemojte je gurati ka napred. Najbolje bi bilo nabaviti radnu stolicu sa udobnim naslonom za glavu, te koristiti ovaj naslon redovno.

VEŽBE – pravite česte pauze za vežbanje. Okrećite i pomerajte glavu nekoliko puta kako bi održavali pokretljivost vratnih pršljenova. Takođe, mišići vrata i potiljka mogu se jačati vežbama sa pružanjem otpora, za šta možete koristiti sopstvene ruke ili elastičnu traku za vežbanje.

Bol u predelu vrata i potiljka može se javiti iznenadno, nakon povrede, blokade zgloba ili istezanja mišića, koji za posledicu imaju upalu i akutni bol. Upala se može smanjiti korišćenjem preparata koji imaju analgetsko delovanje i pružaju efekat hlađenja. U ovakvim slučajevima savet je da se odmarate.

Povratak na vrh »

Degeneracija zglobova i reumatizam

Degeneracija zglobova i reumatizamDegeneracija zglobova može biti izazvana povredom i habanjem hrskavice u zglobu, a obično je progresivnog karaktera. Oštećenje zglobova obično nastaje zbog nepravilnog ili preteranog opterećenja, često je kod osoba sa prekomernom telesnom težinom, bodibildera ili radnika koji obavljaju teške fizičke poslove. Reumatizam je sasvim drugačije prirode, iako se često naziva degenerativnom bolešću zglobova. Reumatizam se može odnositi na 200 različitih poremećaja, od kojih su najčešći reumatoidni artritis (RA) i ankilozni spondilitis (AS). Iako je mehanizam nastanka bola kod reumatizma i degeneracije zglobova različit, zaštitne terapije su slične u oba slučaja.

Da biste što duže održali zdravlje svojih zglobova:

  • održavajte zdravu težinu kako ne biste preopteretili zglobove;
  • vežbajte koristeći male tegove ili potpuno bez tegova – kretanje poboljšava protok krvi u zglobovima, što pomaže njihovoj dobroj ishranjenosti (preporučuje se plivanje, biciklizam, nordijsko hodanje);
  • ne dižite teške predmete – ako planirate veliku kupovinu ponesite korpu sa točkićima.

Ako se javi bol, primenite neki topikalni lek koji će precizno delovati na zglob zahvaćen bolom. Kod akutnog bola koristite preparate sa efektom hlađenja, a u slučaju dugotrajnog, hroničnog bola, treba koristiti kreme i obloge sa efektom grejanja.

Povratak na vrh »

Povrede

Bol usled povredePovreda je iznenadno oštećenje tkiva koje obično vodi hemoragiji (pojavljivanje modrice), oticanje, upalu i jak bol. U slučaju povrede treba postupiti po PRICE protokolu:

P (protection) – ZAŠTITA: zaštitite povređeno tkivo od daljeg oštećenja;
R (rest) – ODMOR: dozvolite svom telu da se oporavi, odmarajte i nemojte pomerati povređeni deo ili ud;
I (ice) – LED: hladite povredu, koristite obloge sa ledom ili preparat sa efektom hlađenja;
C (compression) – PRITISAK: koristite neku metodu koja vam je na raspolaganju, na primer elastični zavoj za povređen zglob;
E (elevation) – PODIZANJE: podignite povređeni deo kako bi smanjili protok krvi i oticanje.

Kod akutnog bola, najbolje je kombinovati efekat hlađenja sa analgetskim dejstvom.

Povratak na vrh »

Išijas

IšijasIšijas je skup simptoma izazvanih pritiskom na jedan ili više korenova kičmenih nerava, koji dalje prenose ovaj signal na najveći periferalni živac u ljudskom telu: neurus sciaticus. Brojni faktori mogu izazvati ovo stanje, bez obzira na godine pacijenta.

Čest simptom išijasa je iznenadan nastanak jakog bola. Pritisak na nerve ima brojne uzroke: nepravilan položaj pri stajanju, sedenju ili ležanju, iznenadno preopterećenje kičmenog stuba, ili neravnomerno istezanje centralnih mišića zaduženih za strukturnu podršku kičme.

Da biste izbegli napad išijasa:

  • obratite pažmki na ergonomske uslove na poslu, jer statične pozicije (stajanje, sedenje) najviše opterećuju vaše telo;
  • u svoj radni dan uključite više kratkih pauza i iskoristite ih za vežbanje;
  • pažljivo podižite teške predmete: nemojte se savijati, već čučnite držeći leđa pravo i podižite se iz tog položaja;
  • odaberite dobar dušek, prilagođen vašoj visini i težini (što je veća telesna težina, to je potrebno da dušek bude tvrđi, lagane osobe mogu da koriste meke ili srednje dušeke);
  • ravnomerno vežbajte sve centralne mišiće.

Zapamtite – u slučaju napada išijasa koristite topikalni preparat koji ima analgetsko dejstvo (ublažava bol) i efekat hlađenja (smanjuje upalu). Ako bol potraje i postane hroničan, morate primeniti terapiju grejanjem kako biste opustili mišiće.

Povratak na vrh »

Autor člankaAutor teksta: Dr med. Tomasz Chomiuk